Vinge eller jakke?

Jakkevesten har vært mest brukt til lettere fritidsdykking og kurs. Det er mange gode grunner til det, men gjennom de siste årene har vingevestene markert seg skikkelig. Hva er forskjellen, og hva er riktig for deg? Er den ene bedre enn den andre? Vi forsøker å beskrive dette her, ut fra vårt ståsted og erfaring.

Jakkevesten

Jakkevesten er den klart mest brukte BCD’en – både i Norge og i utlandet. Luftblæren er utformet for at bæreevnen ligger rundt midjen og opp til brystet. Det er lite eller ingen bæreevne på ryggen. Dette gjør jakkevesten spesielt komfortabel når du ligger vertikalt i overflaten. Det er også svært komfortabelt å ha bærrevnen konsentrert om midje og bryst når du skal svømme et stykke i overflaten.

Men under dykket, hvor du skal etterstrebe en så vertikal posisjon som mulig, kan bæreevnen konsentrert i front på vesten være litt utfordrende. Derfor vil mange oppleve at en tipper litt forover under dykket, men dette kompenseres raskt med litt trening.

Jakkevesten må passe deg i størrelse. For store jakkevester vil fort føre til forflytning av for store mengder luft i vesten. Balansen blir vanskelig. Derfor er det viktig at jakkevesten passer deg i størrelse.

De fleste jakkevester har store lommer på siden. Dette er jo veldig praktisk hvis du trenger å ta med deg ekstrautstyr det ikke er praktisk å feste til vesten eller drakten. Alle jakkevester lages med integrerte blylommer. Disse er som regel så romslige at du kan glemme blybelte i livet fullstendig.

Det er som regel svært enkelt å feste BCD’en til flasken. Det gjøres med én eller to brede stropper.

Men jakkevestene har et visst volum. De tar opp ganske mye plass når du pakker dem i bagen for å bringe med på reise. Det finnes imidlertid spesielt lette varianter, som er laget med sikte på å være praktisk for nedpakking.

Hvis du velger jakkevesten, så gjør du et trygt valg.

Vingevesten

Denne typen BCD har sin opprinnelse i miljøene for teknisk dykking. Ofte bruker tekniske dykkere doble flaskesett eller rebreather. Men i de siste årene har vingevestene kommet i varianter som er tilpasset bruk av enkeltflasker. Bruksområdet er derved sterkt utvidet.

Prinsippet er veldig enkelt: Vesten består av en sele som er festet til en bakplate av aluminium, stål eller carbon. Den oppblåsbare vingen er festet til bakplaten. Flaskesettet eller rebreatheren festes så til den oppblåsbare vingen.

Det er gjerne to typer utforming av vingene. Det ene designet er formet som en smultring og det andre som en hestesko med åpningen ned. Etter som vingen er én blære, uten smale kanaler og kammer, vandrer luften fritt rundt. Dette skaper ingen balanseutfordringer. Dette er noe av årsaken til at vesttypen benyttes til teknisk dykking. Designet er uovertruffent med henblikk på vertikal balanse i vannet og oppdriftskontroll. Selve vingen er svært godt avrundet, og reduserer faren for å hekte seg fast betraktelig. Veldig viktig under vrakdykking og dykking i smale passasjer.

Komponentene i vingevesten er utskiftbare. Du kan langt på vei designe din egen, personlige vest. Størrelsen på vingen kan varieres avhengig av hvilken vekt du planlegger å bærer med deg i dykket.

De fleste vingevester har integrerte blylommer, akkurat som jakkevestene. Du kan også montere blykiler rett på bakplaten eller velge tyngre bakplate for å redusere behovet for bly i blylommene.

Én av årsakene til at vingevestene ikke benyttes så ofte til helt uerfarne dykkere er at med all luften på ryggen har de en tendens til å «tippe» deg forover når du ligger vertikalt i overflaten. Mange utrente dykkere finner dette anstrengende. Den ryggplasserte oppdriften kan også virke ubehagelig under lengre overflatesvømminger. Med trening, kompenserer du lett for disse ulempene.

Tekniske dykkere liker dette oppsettet, og vingevesten blir mer og mer populær ut over de tekniske dykkemiljøene. Det handler mye om at de balanserer godt og er svært enkle å tilpasse til eget bhov og smak.

Hybridvesten

Det finnes produsenter som forsøker å designe vester som tar opp i seg det beste fra vest og vinge, og kombinere det i en slags hybridvest. Cressi og Poseidon har slike vester, og mange finner denne kombinasjonen som veldig behagelig.