Det finnes en rekke våtdrakter til fridykking, laget av forskjellige materialer, fôr og farger. Denne artikkelen vil gi en kortfattet forklaring til forskjellige typer våtdrakter og hva du skal se etter når du velger våtdrakt for fridykking.
Det er to hovedtyper av drakter til fridykking:
- Open cell
- Semidry
De ser veldig ut som våtdraktene som brukes i dykking, men de fungerer på en helt annen måte.
Open cell
Alle våtdrakter er laget av neoprene, en form for skummet gummimateriale. Våtdrakter til dykking er som oftest dobbeltforet. De har et stofflag av nylon som dekker neoprenet både på innsiden og utsiden. Denne typen våtdrakt slipper litt vann inn. Dette vannet legger seg som et tynt lag mellom huden og drakten, varmes opp av kroppen og isolerer deer igjennom svært godt.
Dette fungerer fint så lenge dykkeren er i konstant aktivitet under dykket. Dykkere genererer kontinuerlig kroppsvarme til dette isolerende vannlaget.
Selv om denne typen våtdrakt fungerer utmerket for dykking, fungerer den ikke bra for fridykkere som bruker en stor del av tiden på avslapning, oppusting og å ligge i stille i overflaten og forberede dykket. Fridykkeren genererer ikke så mye kroppsvarme som dykkere, og blir raskt nedkjølt.
Måten å takle kulden for fridykkere er å bruke en våtdrakt med open cell eller semidry. En våtdrakt med open cell er laget av stort sett det samme neoprenmaterialet som alle våtdrakter er laget av, men i stedet for å ha et fôr på innsiden av våtdrakten er dette fjernet i på fridykkerdrakten. Neoprenet i open cell er fullt av luftbobler – litt som en Stratos-sjokolade. Men overflaten er forseglet, slik at porøsiteten ikke gjør den svakere.
Når open cell neopren kommer i kontakt med huden, holder den seg bokstavelig talt fast med vakuumeffekt, og eliminerer effektivt vannstrømmen inn eller ut av våtdrakten. Resultatet er at i stedet for å bruke et vannlag som hele tiden må varmes opp for å isolere dykkeren fra det omkringliggende miljøet, fungerer neoprenmaterialet i seg selv som en isolator og er langt mer effektivt for å beholde kroppsvarme som genereres av dykkeren.
Varmelagringseffekten av open cell neopren er så god at en 5 mm. drakt kan fungere godt i 40-50 minutter ned mot 0°C. Men 7 mm. er å anbefale!
Teoprenet varierer i mykhet og styrke
De forskjellige typer neoprene varierer i mykhet og fleksibilitet. Jo mykere og mer fleksibel, jo mindre holdbar. Myke og fleksible neoprenetyper er mer utsatt for å skader når det kommer i kontakt med spisse, harde og skarpe gjenstander under vann. Rurskjell kan være nok til å skade drakten din.
Neoprenmaterialene som brukes i open cell våtdrakter er generelt mykere og er mer fleksibelt enn standard våtdrakter til dykking. De vanligste neoprenmaterialene som brukes til fridykking er Ecoline / Sheico, Nam-Liong, Heiwa, NJN, Yamamoto, Yamamoto-45.