Ta vare på dykkemasken din!

Dykkemasken din er vinduet til undervannsverden. Den kan være din beste allierte i opplevelser under vann. Men masken kan også være kilde til besvær. Lekkasjer, dugging, dårlige maskestropper … vi har alle vært der. Les denne artikkelen, og få noen idéer til et bedre maskeliv.

Når masken er helt ny, sitter det et tynt silikonlag igjen på glasset. Dette opplever vi med alle masker, og er et resultat av produksjonsprosessen. Dette silikonbelegget vil gi deg en ekstrem-opplevelse i tåke umiddelbart. Så det må du gjør noe med. Silikonfilmen må fjernes fra glasset før ditt første dykk.

Aqua Lung Sphera har plastglass!

For å fjerne filmen må du skrubbe linsen innvendig og utvendig med et mildt slipende middel. En tannkrem som inneholder slipemiddel er ideelt, men et flytende vaskemiddel med forsiktig slipemiddel vil også fungere. Gni rengjøringsmidlet inn i glasset flere ganger og skyll deretter grundig.

PS Vær helt sikker på at dykkemasken din har glass i vindusmaterialet. Denne metoden vil ødelegge masker med plastglass, som for eksempel Aqua Lung Sphera.

Litt dugg er helt normalt

Litt dugging er helt normalt, selv etter at silikonfilmen er fjernet. Normal dugging kan lett forhindres med bruk av antiduggmiddel eller spytt. Gni på linsen og skyll. Det er lurt å gjøre dette rett før dykket eller la det stå vann i masken til du skal bruke den. Det er mange som fortrekker en forsiktig varmebehandling av glasset. Det gjøres gjennom å holde en brennende varmekilde, for eksempel en lighter, mot glasset i 10 cm. avstand, og føre varmen langsomt over glasset. Denne metoden er for deg som har gjort det før, for det er svært fort gjort å skade silikonkappen.

Hold på masken!
Hold på masken!

Ved ihopp – enten fra brygge eller båt – er det en veldig god regel å holde hånden på maskeglasset kombinert med samme håndbak på pusteventilen. Slik unngår du å mist eller skade masken idet du treffer vannet. Dette har vi jo lært på kurs, men det er fort gjort å glemme. Det er også en smart vane å unngå å sette masken i pannen når du er i overflaten. Plutselig vipper en bølge den av, og masken er borte. Drøssevis av masker er mistet på denne måten. Sett den bestandig rundt halsen.

Oppbevaring

Når du kommer på land er det smart å straks finne et sikkert sted til masken. Det andre utstyret bærer du jo på deg. Men en maske lagt på bryggekanten eller på dørken i båten er et lett mål for tunge føtter. Legg for all del ikke masken på båtrekka! Da havner den i havet.

Skyll masken i temperert ferskvann, ikke høyere temperatur enn 50°C, for å løse opp saltkrystallene. Kaldt ferskvann gjør bare jobben halvveis. La masken tørke skikkelig før den pakkes bort.

Silikon er svært følsom for sollys, og skal i minst mulig grad eksponeres for sterk sol. Så ikke tørk masken i solen, og ikke la den bli liggende på svaberg eller skipsdekk.

Masken bør oppbevares på et kjølig, tørt og beskyttet sted uten direkte sollys. Hvis du har oppbevaringsboks til masken din, så bruk den. De aller fleste masker selges med dette, og har du mistet din, så finn en ny! For klar silikon er misfarging fra omgivelser eller annet utstyr (rust, etc.) en risiko. Enda en grunn til å oppbevare masken i boksen.

Unngå kontakt med alkohol, olje, bensin eller kjemiske løsemidler. Ikke utsett noen deler av masken for aerosolspray (spray med drivgass), da noen aerosoldrivmidler bryter ned gummi- og plastmaterialer.

Gi masken din et langt liv 👌