Mellomøreutligning

Utligning av mellomøret

Mellomøreutligning er en grunnleggende, nødvendig dykker ferdighet som muliggjør utligning av trykket i bihulene og mellomøre mellomrom med omgivelsestrykk.

Artikkelen er oversatt fra DAN Internationals arkiv for dykking og helse. Originaltekst på engelsk kan leses her.

Når dykkere går ned i vannsøylen, øker miljøtrykket på en lineær måte med en hastighet på en 0,1 bar for hver meter og overføres til kroppsvev og væsker. Boyles lov beskriver hvordan volumet av gassen reduseres når trykket øker, hvis mengden (masse) av gass og temperaturen forblir den samme. Mellomøret er et stivt hulrom med unntak av trommehinnen. Så når trykket øker, er den eneste måten for volumet å redusere buingen av trommehinnen mot mellomørehulen. Etter at trommehinnen har strukket seg til sin maksimale grenser, er ytterligere reduksjon av mellomørehulvolum ikke mulig. Hvis nedstigningen fortsetter, forblir trykket i mellomørehulen lavere enn omgivelsene. Beskjeden trykkforskjell vil føre til lekkasje av væske og blødning fra trommehinnen og slimhinnen som fôrer mellomørehulen (ørebarotrauma O’Neil klasse 1). Når trykkforskjellen når 0,35 bar, kan trommehinnen briste. Ved en trykkforskjell større enn 0,75 bar, vil brudd oppstå i de fleste dykkere (ørebarotrauma O’Neil klasse 2). I tillegg kan plutselige og store trykkendringer forårsake indre øreskade.
 
Så nå forstår du hvorfor du må du slippe mer luft inn i mellomøret under nedstigning for å holde volumet av luften konstant og utjevne trykket. Et normalt mellomøre har bare én fysisk kanal til ekstra luft, og det er Eustachian-røret som kobles til nesehulen (rhinopharynx). Under normale omstendigheter er Eustachian-rørene lukket, men hver gang vi svelger eller gjesper, tillater musklene i halsen vår en liten forbigående åpning som er nok til å ventilere mellomøret og kompensere trykket.
 
Ingenting utfordrer våre ører og Eustachian-rør mer enn dykking. For å bli en trygg dykker og unngå mellomøreskader, er det viktig at du forstår effekten av Boyles lov og lærer å aktivt slippe luft inn i mellomørene dine via Eustachian-rørene. I det følgende finner du forskjellige utligningsteknikker som du kan prøve og øve på.

Ved oppstigning reduseres det omkringliggende trykket og trykket i midten forblir høyere hvis luften ikke har noen måte å forlate mellomørehulen. Når trykket i mellomøret overstiger det omkringliggende trykket med 15-80 centimeter vann (cm H2O), åpner Eustachian-rørene, og overskuddsluft slipper ut. Hvis ørene dine ikke utjevner i samme hastighet og trykkforskjellen, kan det oppstå svimmelhet på grunn av ulik trykkstimulans (alternobar vertigo).
 
Øvre luftveisinfeksjoner, høysnue, allergier, snorking narkotika, sigarettrøyking eller en avviket nese septum kan kompromittere utligning. Når de er riktig ansatt, er følgende teknikker effektive i mellomøret og sinus klemme i friske fag.

Utligningsteknikker

  • Passiv: Krever ingen innsats. Oppstår under oppstigning.
  • Frivillig tubal åpning:  Prøv gjesping eller å bevege underkjeven sideveis. Opptil 30 prosent av dykkerne kan lykkes med å mestre denne teknikken.
  • Valsalva manøver:  Klyp neseborene, og forsiktig blåse gjennom nesen.
  • Toynbee manøver:  Klyp neseborene og svelge (god teknikk hvis utligning er nødvendig under oppstigning).
  • Frenzel manøver:  Klyp neseborene mens du trekker halsmusklene dine, og gjør lyden av bokstaven “k”.
  • Lowry teknikk:  Klyp neseborene, og prøv forsiktig å blåse luft ut av nesen mens du svelger (tror Valsalva manøver møter Toynbee manøver).
  • Edmonds teknikk:  Skyv kjeven fremover, og forets Valsalva manøver eller Frenzel manøver.

Utligning av mellomøret

 

  1. Før nedstigningen, mens du har nøytral oppdrift uten luft i BCD, skal du utligne forsiktig. Dette gir deg litt ekstra luft i mellomøret og bihuler når du kommer ned.
  2. Gjør nedstigningen vertikalt, føttene først, hvis mulig. Dette gjør at luft kan vandre oppover og friere mellom bihuler og mellomøret. Bruk en nedstigningsline eller ankerlinen for å kontrollere nedstigningshastigheten.
  3. Utlign forsiktig hver meter de første 5-7 meterne.
  4. Smerter er ikke akseptabelt. Hvis du har smerter, har du gått ned uten å utjevne tilstrekkelig. Stig noen meter opp til smertene blir borte, for så å gå sakte ned.
  5. Hvis du ikke føler ørene dine åpner seg, stopp og prøv igjen, kan det hende du må opp noen meter for å redusere trykket. Ikke sprett opp og ned mange ganger. Det kan gjøre vondt verre.
  6. Hvis øregangen er blokkert, kan det hjelpe å vippe det blokkerte øret mot overflaten.
  7. Hvis du ikke er i stand til å utligne, avbryt dykket! Konsekvensene av å stige ned uten å utjevne kan ødelegge en hel dykketur eller forårsake varig skade og hørselstap.
  8. Nesespray kan brukes før dykking for å redusere hevelse i nese- og øregangene. Nesespray bør brukes omtrent 30 minutter før nedstigningen og varer vanligvis 12 timer. Vær forsiktig når du bruker nesespray. Gjentatt bruk kan forårsake en tilbakeslagsreaksjon som resulterer i økt overbelastning og mulig revers blokk ved stigning.
  9. Hvis du kontinuerlig føler smerte, opplever svimmelhet eller merker plutselig hørselstap, må du avslutte dykket. Hvis disse symptomene vedvarer, ikke dykk igjen og ta kontakt med legen din.

Vi har en god artikkel om dette. Les mer om utligning her.