Jeg har hatt Covid-19 … kan jeg dykke?

CMAS, 20. mai 2020 – komprimert oversettelse

Les originalartikkel her

Covid-19 har blitt en «tilstand» vi lever i og med. Det er også sannsynlig at du kjenner personer som har vært syke. Kanskje har du vært syk selv.

Hva betyr Covid-19 for sportsdykkere? Svarene er foreløpig ikke vitenskapelige. Vi har rett og slett ikke forskning eller erfaring med dette foreløpig. Men denne artikkelen diskuterer saken inngående.

Corona-viruset er et nytt virus, og mye om dets oppførsel er ennå ukjent. I begynnelsen ble det kalt «bare et vanlig forkjølelsesvirus», men det viste seg å være feil. Selv om de fleste smittede bare har mindre symptomer, er det nå kjent at det også kan forårsake alvorlige medisinske problemer, noen ganger med dødelig effekt. Det kan også forårsake symptomer som varer lenger. Lenge etter at den primære infeksjonen har gått.

Det betyr at rådene kan bare være et råd for dette øyeblikket. Forskning, erfaring, funn og mer forståelse i nær fremtid kan endre rådene.

Når Norges Dykkeforbund utsteder sine egne retningslinjer, anbefales det å følge disse. Det som beskrives i denne artikkelen er overordnet for CMAS globalt, og ikke spesielt tilpasset lokale forhold i Norge.

Dykking etter å ha vært smittet

Normalt fortsetter sportsdykkere aktiviteten sin uten videre undersøkelse etter en virusinfeksjon – typisk sesonginfluensa. Når det gjelder dykking etter Covid-19-infeksjon er det foreløpig lite forskning og erfaring. CMAS råder imidlertid til følgende praksis:

  • Når du har hatt en påvist Covid-19-infeksjon, men uten symptomer i det hele tatt, må du vente i minst en måned før du dykker igjen.
  • Dykkere med en Covid-19-infeksjon med symptomer må vente i tre måneder før de fortsetter dykkeaktivitetene.
  • Dykkere smittet av Covid-19 som har hatt alvorlige symptomer, og som er innlagt på sykehus (med eller uten respirasjonsassistanse) bør minst vente i en periode på tre til seks måneder uten noen komplikasjoner. Etter den perioden må de undersøkes av lege med kunnskap om dykkemedisin.

 

Hva med dykkere som ikke er testet?

Dykkere som aldri har hatt symptomer og ikke har blitt testet (som enten ikke har blitt smittet eller har hatt infeksjonen helt asymptomatisk), har kanskje ikke utviklet immunitet mot sykdommen (for tiden er serologiske tester ikke allment tilgjengelige og bekrefter ikke med 100% sikkerhet et tilstrekkelig nivå av immunitet). Derfor kan de fremdeles være smittet av andre dykkere, og de må overholde generelle karanteneregler.

Risiko for lungeovertrykksyndrom (lungebarotrauma)

En person som har hatt Covid-19-infeksjon med alvorlige lungesymptomer, kan lide av langvarig eller til og med permanent lungeskade, selv om lungefunksjonen ser ut til å ha blitt normal (nesten) normal. Denne skaden kan gi høyere risiko for lungebarotrauma, selv etter dykk uten rask eller ukontrollert stigning. Derfor anbefales det at en dykker som er innlagt på sykehus med eller på grunn av lungesymptomer i forbindelse med Covid-19, etter (minst) tre måneders ventetid (som angitt ovenfor), skal gjennomgå fullstendig lungefunksjonstesting, samt CT-skanning med høy oppløsning av lungene. Lungefunksjonstesting bør omfatte FVC, FEV1, PEF25-50-75, RV og FEV1 / FVC), og CT-skanningen skal vise tilbake til normal før dykking fortsetter. Det er viktig at disse testene skal tolkes og valideres av en lege med spesifikk kunnskap om dykkemedisin. Hvis det har vært store lungesymptomer, kan det ha oppstått lungeskade, selv om det ikke er behov for sykehusinnleggelse, og en lungefunksjonstesting og CT-skanning er nyttige tester.

Risiko for hjertehendelser

I sammenheng med generell sykdom og alvorlig lungeinfeksjon, kan det hende at en Covid-19 kardiomyopati ikke er et fremtredende symptom og til og med går ubemerket hen under den akutte fasen av sykdommen. Dette kan imidlertid være årsaken til hjertemuskelskader og påfølgende arrdannelse. Kardiomyopati eller hjerte arrvev kan være en viktig faktor i forekomsten av plutselig hjertesvikt og plutselig død under dykking. Derfor anbefales det at en dykker som er innlagt på sykehus med eller på grunn av hjerte- eller lungesymptomer i forbindelse med Covid-19, etter tre måneders ventetid (som angitt ovenfor), gjennomgår hjerteevaluering med ekkokardiografi og treningstest (trene elektrokardiografi) for å fastslå normal hjertefunksjon. Hvis store lungesymptomer eller sterk utmattelse har vært til stede, selv om det ikke er behov for sykehusinnleggelse, kan dette indikere en mulig kardiomyopati og hjertetesting er nyttig.