Er helsa god nok for dykking?

Helsa vår går litt opp og ned. Dykking er en aktivitet som krever ekstra oppmerksomhet på helse. Før du dykker, bør du ta en ærlig vurdering av om du er medisinsk egnet til å dykke. Vær årvåken! Se etter tegn på sykdom, og gjør deg kjent med risikoen og viktige forholdsregler forbundet med kroniske sykdommer. Utmattelse, dårlig allmenntilstand og overbelastning øker risiko.

Ikke dykk når du er syk.

Vent til du føler deg bedre og har gjenvunnet kreftene og har normal utholdenhet. Kroniske sykdommer kan påvirke risikoen ved dykking – selv om du presterer bra i andre aktiviteter.

Tilstander som påvirker risiko ved dykking
Asthma

Asthma er en kronisk luftveissykdom. Ved lettere former for asthma og i kombinasjon med at dykker er i generelt god fysisk form, kan legen din vurdere at dykking er ok. Men generelt er dykking ikke anbefalt for personer med asthma.

Diabetes

Det er vanskelig å hvile mens du dykker. På land er det annerledes. Blodsukkerubalanse hos diabetikere kan endre seg raskt, og de fysiske marginene under dykking er så små at kombinasjonene diabetes og dykking frarådes.

Angst

Angst er en mental helsetilstand som refererer til en overveldende følelse av frykt. Angst kan gi både psykologiske og fysiske symptomer som kan være relevante for dykking. Dykking i seg selv er en fysisk og mental påkjenning, og kan svært raskt forsterke angstsymptomer under stress. Med angsttendenser skal en være spesielt på vakt med henblikk på dykking.

Blodtrykk

Forhøyet blodtrykk er en vanlig medisinsk tilstand både i befolkningen. Mange vet ikke at de har forhøyet blodtrykk. Under dykking øker blodtrykket hos alle – både de med normalt blodtrykk og de med forhøyet. Konsekvensene for ytre påvirket blodtrykksheving hos dykkere med allerede forhøyet blodtrykk kan være alvorlig. Hvis du har høyt blodtrykk må du konferere med lege før du dykker.

Hard fysisk trening før/etter dykking

Det er stor usikkerhet knyttet til om fysisk hard trening etter dykking kan fremkalle dekompresjonssyke (dykkesyke), men de generelle rådene er å avstå fra hard fysisk belastning i perioden fra 24 timer før dykket til 24 timer etter dykket. Har fysisk belastning kan føre til dehydrering, og dette er påviselig en potensiell kilde til dekompresjonssyke.

 

post@sandefjorddykkeskole.no

Sandefjord Dykkeskole©, alle rettigheter reservert.

Rådhusgata 11, 3211 SANDEFJORD