Din første dykkemaske

Synes du kjøp av maske på nett er ugreit? Vi forstår det. Masker må passe. Når det er timer å kjøre til nærmeste fysiske butikk … da er nettet ofte eneste alternativ. Kjøper du av Dykkeshopen.no skal du bli helt fornøyd. Masken skal passe, og gjør den ikke det så sender du den bare tilbake 👌

I denne artikkelen skriver vi først og fremst til deg som ikke har kjøpt et titalls masker allerede, og som lurer på hva du egentlig skal se etter og prioritere.

Kjøpe eller låne?

De fleste dykkeskoler som arrangerer grunnkurs har masse masker til utprøving gjennom de første øvelsene i kurset. På denne måten får du jo en fin introduksjon til forskjellige masker. Men vi anbefaler at du raskt kjøper din egen, slik at du har en som passer akkurat det du liker. Da får du raskt en maske å bli skikkelig fortrolig med.

Snorklemaske fungerer ofte ikke så bra

Du har kanskje både én og to masker du har kjøpt på ferie eller i farta. Mange av snorklemaskene som selges i litt enklere butikker egner seg dårlig for dykking. Stiv silikon, glass som dugger, manglende justering og lekkasje har sikkert alle opplevd. Når du kjøper maske for dykking er det mange faktorer du bør merke deg. Vi skal si mer om det etter hvert.

Hva er så det viktige?

Passform er viktig. Skjørtet på masken skal sikre tett forbindelse til ansiktet. Det er svært fleksibelt på gode masker, men hvis masken for eksempel er for bred for ansiktet ditt så hjelper det ikke hvor fleksibel kappen er. Det vil lekke uansett.

Farge – er det viktig? Tja, for uten dine personlige preferanser kan fargen på silokonskjørtet være av betydning. Jo mørkere, jo mindre sjenerende lys slippes inn. Synsinntrykket blir rett og slett bedre med sort silikonskjørt enn et som for eksempel er av klar silikon. Hvis du skal fotografere, så er dette viktig.

Maskestroppen kan være av silikon – samme kvalitet som skjørtet på masken, eller det kan være laget i neopren. De fleste masker kommer med silikonstropp. Men det er svært behagelig å ha neopren på stroppen – særlig for jenter med langt hår, men også for alle med eller uten hette. Du får enkle maskestropper i neopren til å sette utenpå silikonstroppen.

Så en viktig faktor. Maskens volum bestemmer hvordan du utligner undertrykket i masken på vei ned i dypet. Hvis du har en maske med stort volum, så har den stort luftrom. Dette luftrommet må utlignes etter hvert som du dykker ned. Jo større volum, jo mer trykkutligning. Derfor er det lurt å se etter masker der produsenten presiserer at masken har lavt volum. I fridykking er lavt volum absolutt nødvendig. Tilleggsbonusen med lavt volum er at du har mindre vann å tømme hvis masken fyller seg med vann.

Hva kjennetegner en kvalitetsmaske?
  1. Masken må ha herdet glass. Årsaken er enkel. Det herdede glasset deler seg i masse minibiter hvis det knuser. Det lager ikke skarpe, store skår som du kan kutte deg på.
  2. Silikonskjørtet må være mykt og fleksibelt. Deet må være dobbelt, slik at det tetter på den mest optimale måten.
  3. Innfestingen til masken for stroppen er et svakt punkt på de fleste masker. Se etter stroppspenne som er robust og ikke minst enkel å betjene – selv med våtvotter en kald vinterdag.
  4. Rammen må være robust. Noen masker er «rammeløse». Rammeløs betyr at silikonskjørtet er støpt rett på glasset. Disse er utmerket når du skal pakke dem bort, men de er langt fra så robuste som en med skikkelig ramme.
  5. Så – hvis du jobber litt med å se tallene på instrumentene dine, så er kanskje glass med styrke tingen. En rekke masker kan leveres med optiske glass, men dette bør du bestille når du kjøper masken. Etterbestilling blir som regel svært dyrt.